-M- Матьє Шедід

Матьє Шедід (нар. 1971) – французький співак, автор і композитор, відомий також під псевдонімом -М-.

Народився Матьє в дуже творчій родині, тому змалку був оточений музикою та поезією. Хлопчик вперше взяв участь у записі пісні свого батька, коли йому було лише сім.

Дебютний альбом молодого виконавця вийшов у 1997 р. Разом із ним з’явився і персонаж -M- – співак-супергерой у трохи дивакуватому вбранні із зачіскою у формі літери «М». Цей образ, що так сподобався публіці, насправді був створений Шедідом для того, щоб не соромитися виступати. Псевдонім -M- має два значення: це водночас і перша буква справжнього імені співака, і омофон слова «aime», що в перекладі з французької означає «люблю».

За свою довгу кар’єру Матьє Шедід співпрацював з десятками відомих виконавців, серед яких Ванесса Параді, Джонні Холлідей, Каложеро, Ромео Елвіс та інші. Взяв участь у створенні музики до 12 фільмів. На 2022 рік запланована прем’єра нової стрічки про пригоди Астерікса і Обелікса, в якій -М- виступить водночас як актор і композитор.

-M- займає перше місце серед найбільш титулованих артистів премії Victoires de la musique: станом на 2021 р. він отримав 13 нагород.

Сьогодні пропонуємо Вам послухати композицію «Je dis aime» (1999), яку молодий Матьє написав разом зі своєю бабусею, відомою французько-єгипетською письменницею Андре Шедід, адже саме ця пісня зробила його популярним, а також ще кілька хітів виконавця.