Як не забути французьку під час карантину: 8 порад від Альянс франсез м. Львова

Мова схожа на рослину. Якщо її не підживлювати, не доглядати за нею, не плекати її, рано чи пізно вона загине. Для того, щоб не лише не забути французьку за час карантину, а ще й вдосконалити її, Альянс франсез м. Львова підготував для Вас кілька корисних порад.

1. Читайте французькою

Що може бути кращим, ніж вечір вдома за чашкою чаю та хорошою книжкою? Лише вечір з франкомовною книжкою. На період карантину з’явилось багато можливостей безкоштовно завантажити літературу французькою мовою, щоб максимально корисно використовувати вільний час.

  • Мережа французьких магазинів Fnac виклала у вільний доступ більш ніж 500 книг:  https://livre.fnac.com/n309183/Tous-les-Ebooks-gratuits
  • Мережа книгарень Furet du Nord зробила безкоштовними 5000 електронних книг на своєму сайті – від світової класики до самвидаву : https://www.furet.com/ebooks-gratuits
  • Електронна бібліотека Culturethèque пропонує безкоштовний доступ до своїх ресурсів до 30 травня 2020. Усе, що від Вас вимагається – реєстрація на сайті до 15 квітня 2020. Читайте твори всіх жанрів, слухайте сучасну музику й аудіокниги та дивіться пізнавальні відео за посиланням:  https://www.culturetheque.com/ Зареєструватись в цій бібліотеці можна в Альянс франсез!
  • Видавництво Milan надало онлайн-доступ до березневих випусків всіх своїх журналів для дітей від 9 місяців до підліткового віку. Побачити повний список та обрати необхідну періодику можна за посиланням: https://www.1jour1actu.com/culture/lire-et-sinformer-en-restant-confine

2. Вчіть нові слова щодня

Вчити одне слово в день – не так вже й багато. Це забере всього кілька хвилин, зате після карантину (якщо він закінчиться 24 квітня 2020) Ви знатимете аж 40 нових слів!

Допоможе Вам у цьому наша рубрика «Слово дня», яка виходить щочетверга. Уже було 78 публікації, які Ви можете знайти за тегом #motdujour_aflviv (найзручніше це робити в Instagram, але в Фейсбук теж є усі пости). На кожному фото з нашої рубрики є 1 нове слово та 1 сталий вираз з ним.

3. Слухайте французькі пісні

Відомо, що музика знижує рівень гормона стресу, поліпшує роботу мозку та зміцнює імунну систему. Саме те, що треба під час карантину. А якщо слухати франкомовні пісні, то ще й допомагає вчити французьку. То чому ж не поєднати приємне з корисним?

Ефективна робота з іншомовними піснями передбачає ще й читання їхніх текстів, переклад незрозумілих слів, а також… спів! Таким чином Ви зможете покращувати свою вимову, копіюючи улюблених виконавців.

На youtube доступна величезна кількість відео зі словами до пісень. Ось кілька прикладів:

 

Остання із запропонованих нами пісень присвячена карантину. Каложеро написав її у себе вдома, де вимушений залишатисьчерез пандемію, як і третина людей у світі. Усі гроші, які співак мав би отримати за перегляди цього відео та ротацію пісні на радіо, будуть перераховані благодійному фонду Fondation Hôpitaux de Paris – Hôpitaux de France на підтримку медичного персоналу Франції.  

Аматорський канал Paroles Lyrics France, на якому публікують відео з текстами до багатьох французьких пісень:  youtube.com/user/EmiMusicFrance

А ще не забувайте дізнаватись цікаве про найвідоміших франкомовних співаків та слухайте їхні найкращі пісні в нашій рубриці «Недільна музика» : #musiquededimanche_aflviv

4. Завантажте на смартфон додатки для вивчення французької

На App Store та Google Play можна знайти безліч корисних додатків для вивчення та вдосконалення французької. Ось короткий перелік тих, які нам найбільше до вподоби:

Français premiers pas найкраще підійде для початкових рівнів. Блакитний блок додатку допоможе вивчити базові слова (дні тижня, цифри, предмети побуту, одяг і т.д.), їх вимову (до кожного слова є озвучення), а персиковий – потренуватися, правильно доповнюючи діалоги між персонажами у різних життєвих ситуаціях.

Vivre en France Français Niveau A1 – ще один чудовий додаток для початкового рівня. Із назви зрозуміло, що він призначений перш за все для тих, хто збирається певний час жити у Франції. Та в цьому і є його плюс: усі запропоновані вправи та лексику необхідно знати кожному, хто вивчає французьку, адже саме вони знадобляться Вам перш за все під час поїздки до Франції.

Leximage – додаток, у якому Ви самі створюєте свій словник. Додаєте нову категорію, тоді робите фото якогось предмета або ж завантажуєте зображення із галереї свого мобільного і додаєте до нього слово французькою, переклад чи навіть вимову. Коли у категорії буде хоча б 5 слів, додаток автоматично запропонує Вам вправи для їх запам’ятовування.

Apprendre le français avec TV5MONDE – надзвичайно корисний додаток для рівнів А1-В2. Вам потрібно вибрати свій рівень французької, після чого з’явиться список з більш ніж 150 вправ, які Ви можете сортувати за категоріями.

Невеличка додаткова порада: змініть мову всіх своїх пристроїв на французьку, щоб додати ще одну краплину французької у своє середовище.

5. Записуйтесь на ательє з французькими стажерами

Лише в Альянс франсез м. Львова Ви можете ледь не щодня спілкуватись з носіями мови з Франції. Наші стажери Клои, Елізабет, Епонін і Леандр доступно розтлумачать Вам граматичні питання, розкажуть про культурні аспекти французького життя та навчать правильної вимови. А ще Ви можете відвідувати розмовний клуб онлайн.

До речі, ательє БЕЗКОШТОВНІ для студентів Альянс франсез і зовсім недорогі, якщо Ви не навчаєтесь у нас (Пссс! А ще є знижки!). Тож гайда за посиланням:

6. Відвідуйте заняття онлайн в Альянс франсез

Ви вже вивчали французьку або тільки мрієте це зробити ? Тоді записуйтесь на курси чи індивідуальні заняття в Альянс франсез м. Львова. Професійна команда викладачів, робота онлайн на зручній платформі, цікаві інтерактивні заняття не дадуть Вам марно згаяти час під час довгих тижнів карантину. Щоб приєднатися, тисніть сюди: bit.ly/3dxGp5i

7. Дивіться фільми французькою

Фільми допоможуть Вам пізнати краще життя у Франції, познайомитись з французькою культурою та вдосконалити мову. Не менш корисним буде перегляд серіалів, бо вже після кількох епізодів Ви звикнете до сюжету, акторів і їх мови та постійно чутимете слова однієї тематики. При перегляді радимо тримати під рукою зошит та записувати в нього нові слова.

12 фільмів для вивчення французької: bit.ly/3bsX8op

11 серіалів для вивчення французької: bit.ly/3aoW84u

Невеличкий бонус від Альянс франсез – список популярних французьких серіалів минулих років:

  • Cherif (2013-2019)
  • Le bureau des légendes (2015-…)
  • Les Revenants (2012; 2015)
  • Plus belle la vie (2004-…)
  • Kaamelott (2005-2009)
  • Caïn (2012-…)
  • Alice Nevers, le juge est une femme (1993-…)

8. Дивіться французьке телебачення

Якщо Вам теж набридло безкінечне «люди бідкаються» і «пропало все» на українському телебаченні, рекомендуємо дивитись французькі, швейцарські та бельгійські канали. Адекватні новини, цікаві передачі, музика… Кожен знайде щось, що припаде йому до смаку.

Рекомендуємо:

  • TV5MONDE
  • France24
  • ARTE
  • France 1
  • France 2
  • France 3
  • France 4
  • France 5
  • France Ô
  • RTS 1
  • RTS 2
  • RTL

Карантин – найкраща пора зайнятися чимось корисним.

То чому ж не прокачати свою французьку? Починайте просто зараз!